Leeuw en Cheetah: een vakantieverhaal

Wie nodig je uit voor je feestje? En hoe maak je het iedereen naar de zin? Leeuw en Cheetah aarzelen. Maar niet kiezen is geen optie.

Leeuw en Cheetah waren dikke vrienden en wilden een vakantie feestje organiseren. Samen stelden ze de gastenlijst op. Aardvarken, Mangoest en Gnoe, dat stond vast! De termieten, sprinkhanen, en mieren kon je niet overslaan. En natuurlijk mochten Muis, Hyena, Gier en Gazelle ook komen.

Daarna controleerden ze hun lijst. Iedereen moest zich welkom voelen.

Adelaar en Gier zaten graag hoog in een boom. Dus kozen Leeuw en Cheetah een locatie met bomen in de buurt. Aardvarken en Muis sliepen overdag, dus ze konden pas na zonsondergang komen. Gier en Hyena kwamen alleen als je ze vlees van een dag zou voorschotelen.

Gnoe was bang dat Hyena haar zou verslinden. Niemand zocht het gezelschap van de mieren en de termieten bleven liefst uit de buurt van Aardvarken. Hyena stond bekend als agressief. Gnoe en Gazelle waren doodsbang voor Leeuw en Cheetah zelf.

Leeuw en Cheetah schematiseerden zitopstellingen en verkenden locaties. Ze maakten een draaiboek dat overdag begon en in het donker zou eindigen. Ze stelden menu’s samen en zorgden ervoor dat geen van de gasten een familielid geserveerd zou krijgen.

Ze deden hun stinkende best. Leeuw realiseerde zich dat hij met de helft van de gasten maar beter geen praatje aan knop knopen. Hij was dan wel de koning van de savanne, maar besefte ook maar iemand wat hij had ondernomen om zover te komen? Zeker, zijn vader had hetzelfde baantje gehad. Maar zelf was hij helemaal onderaan de ladder begonnen. Gazelle klaagde over kansenongelijkheid. Tja, wat kon ze dan verwachten, als ze louter oog had voor andere Gazellen. Als ze zich meteen uit de voeten maakte, zodra Leeuw zijn stem ook maar even verhief?

De volgende dag vroeg Leeuw aan Cheetah of dat feestje wel zo’n goed idee was. ‘Als we alles rond hebben en rekening houden met wat iedereen nodig heeft, valt er niet veel meer te feesten. Ik zou ze graag allemaal uitnodigen. Maar ik weet niet hoe we het zó kunnen organiseren dat het ook werkt.’

Cheetah was het roerend met Leeuw eens. Ze vond het zelf ook lastig om Gnoe en Gazelle uit te nodigen. Het werd altijd ongemakkelijk, al begreep ze niet goed waarom. Er was nooit echts iets persoonlijks voorgevallen.

‘Een feestje voor iedereen, is voor niemand leuk’, meende Cheetah.

Tja. Ze zouden keuzes moeten maken en de gevolgen onder ogen moeten zien. Ze zouden ongemakkelijke gesprekken voeren en gevoelens kwetsen. Over feestjes organiseren wisten ze niet zoveel, maar Leeuw en Cheetah kenden wél de waarde van vriendschap. Ze waren bereid om harde, misschien pijnlijke keuzes te maken. Want dat was een voorwaarde om nieuwe, verrassende vriendschappen mogelijk te maken.

Herken je jezelf in dit verhaal? Met welk dier identificeer je je? En waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.